Muistojen maisemat -sukat

Nämä värikkäät luontoaiheiset sukat ovat saaneet innoituksensa Pohjois-Karjalan metsistä. Tarinantäyteisissä sukissa sinitaivaalla valkeiden pilvien alla liihottavat linnut ja maan pinnalla Karjalan ruusujen lomassa kuusen ja koivun katveessa seikkailevat niin Karjalan käköset kuin maatalon eläimetkin. Sukat ovat karjalaista iloa ja eloa tulvillaan!

Sukkien suunnittelija on käsityöalan ammattilainen ja kokenut neuleharrastaja, jolta luonnistuvat niin pitsit, palmikot kuin kirjosilmukatkin. Nämä Karjaan Kunnailla- kilpailusarjan voittajasukiksi valitut taidonnäytteet ovat kaunis, harmoninen ja eloisa kuvaus tekijänsä Pohjois-Karjalaisista muistojen maisemista. Sukkien pohjalankana on käytetty valmiiksi värjättyjä monivärisiä lankoja, joiden sävyjä ja sommittelua voit omiin sukkiisi halutessasi muokata silmääsi miellyttäväksi.

Neuleohje

Suunnittelija: Silja Palviainen

Koko: 39-40

Lanka: 100 g / 420 m, 75 % villa, 25 % polyamidi, esim. Step, Alize superwash

Värit ja menekki:

  • Kirjava vihreä 50 g (esim. Step 265)
  • Kirkkaan vihreä 20 g (esim. Step 1024)
  • Musta 30 g (esim. Alize superwash 60)
  • Harmaa 20 g (esim. Alize superwash 182)
  • Sinisenkirjava 15 g

Lisäksi pieniä keriä roosaa, keltaista ja sinivalkoista

Puikot ja tarvikkeet: 2,5 ja 3mm sukkapuikot, tai käsialan mukaan

Tiheys: Sileää neuletta 28 s x 38 krs = 10 cm

Nämä villasukat neulotaan varresta varpaisiin. Sukkien pohjalankana neulotaan osittain valmiiksi värjättyä vihreän- ja sinisenkirjavaa lankaa. Jos haluat neuloa sukista identtiset, merkitse ensimmäistä sukkaa neuloessasi muistiin, mistä värimallikerran kohdasta olet neulomisen aloittanut, ja aloita toisen sukan neulominen samasta kohdasta.

Otathan huomioon myös kaavion lukusuunnan! Oikealta vasemmalle, alkaen oikeasta alakulmasta.

Käytetyt lyhenteet:

s = silmukka
o = oikea silmukka
n = nurja silmukka
krs = kerros

Varsi

Luo kirkkaan vihreällä langalla (B) 2,5 mm puikoille 72 silmukkaa haluamallasi tavalla. Jaa silmukat neljälle puikolle, 18 s / puikko. Neulo varren joustinneule seuraavasti:

1. krs: * 2 o, 1 n *, toista * – * kerroksen loppuun

2. krs: * neulo oikein toisen silmukan takareunasta ja oikein ensimmäisen silmukan etureunasta ja pudota vasta sitten silmukat, 1 n * Toista * – * kerroksen loppuun.

Toista kerroksia 2 ja 3 vuorotellen yhteensä 18 krs. Katkaise lanka.

Jatka sileää neuletta sinisenkirjavalla langalla (E) 4 krs. Aloita neulominen langan kirkkaan sinisestä kohdasta, ja lisää 1. krs:lla 1 s joka 12. s = 78 s.

Neulo sitten 3 krs sinivalkoisen kirjavalla langalla pilviksi ja jatka sinisenkirjavalla (E) vielä 4 krs.

Vaihda työhön paksummat (3 mm) puikot ja aloita kirjoneule kaavion A mukaan. Neulo kuvio oikealta vasemmalle ja peilaa takaisin toistamatta kuvion viimeistä ja ensimmäistä silmukkaa. Kuvio-osat neulotaan mustalla langalla ja pohjaväriä vaihdetaan välillä. Kuvion lopussa kukat neulotaan roosalla ja keltaisella.

krs 1-4: pohjavärinä jatkuu sinisenkirjava (E) lanka.
krs 5: kirkkaan vihreä (B) lanka
krs 6-18: kirjavan vihreä (A) lanka
krs 19: kirkkaan vihreä (B) lanka
krs 20-30: sinisenkirjava (E) lanka
krs 31-41: kirkkaan vihreä (B) lanka.

Neulo talojen kolme ikkunaa keltaisella ja kaksi pohjavärillä. Neulo kuvion kukat roosalla, kukkien keskiosat keltaisella ja lehdet kirjavan vihreällä langalla.

Jatka kirjoneulekuvion jälkeen 3 krs kirjavan vihreällä langalla ja kavenna 1. krs:lla 8 s tasavälein = 70 s. Jaa silmukat puikoille seuraavalla tavalla:

Puikko 1: 17 silmukkaa
Puikko 2: 18 silmukkaa
Puikko 3: 18 silmukkaa
Puikko 4: 17 silmukkaa

Jatka edelleen kirjavan vihreällä pohjavärillä ja neulo kirjoneulekuvio kaavion B mukaan. Neulo kuvion jälkeen vielä 4 krs, sekä puikkojen 1, 2 ja 3 silmukat sileää neuletta kirjavan vihreällä langalla. Aloita tämän jälkeen kantapää.

Kantapää

Kantapää on vahvistettu hollantilainen kantapää ja se tehdään puikkojen 1 ja 4 silmukoilla.

Vaihda työhön harmaa (D) lanka ja neulo puikon 4 ja 1 silmukat (34 s) samalle puikolle. Lisää samalla molempien puikkojen keskellä 1 s = 36 s.

Käännä työ ja nosta 1. silmukka neulomatta. Neulo muut silmukat nurin.

2 krs (työn nurja puoli): Nosta 1 s nurin neulomatta ja neulo muut silmukat nurin.

Toista kerroksia, kunnes kantalapun korkeus on 32 kerrosta ja olet viimeksi neulonut nurjan puolen kerroksen.

Aloita sitten kantapohjan kavennukset: Jatka samaa vahvennettua neuletta ja neulo oikeaa puolta, kunnes jäljellä on 12 s. Tee ylivetokavennus (nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1 s nurin neulomatta ja neulo 13 s nurjaa. Neulo seuraavat 2 s nurin yhteen ja käännä työ.

Jatka samalla tavalla seuraavilla kerroksilla. Sivusilmukat vähenevät ja keskisilmukoiden lukumäärä pysyy samana (15 s). Kun sivusilmukat loppuvat, jaa kantapään silmukat kahdelle puikolle (1. puikko 8 s ja 4. puikko 7 s).

Jalkaterä ja kiilakavennukset

Vaihda työhön kirjavan vihreä (A) lanka ja kavenna ensimmäisellä puikolla 1 s = 7 s.  Poimi kantalapun vasemmasta reunasta 16 s + 1 s kantalapun ja 2. puikon välistä. Neulo silmukat kiertäen oikein. Neulo puikoilla 2 ja 3 sileää neuletta. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 16 s + 1 s 3. puikon ja kantalapun välistä. Neulo silmukat kiertäen oikein.

Kiilakavennukset tehdään 1. puikon lopussa ja 4. puikon alussa. 1. puikon lopussa neulo 2 s yhteen ja 4. puikon alussa tee kahden noston kavennus tai ylivetokavennus. Tee kiilakavennukset jokaisella kerroksella, kunnes puikoilla on jälleen 17-18-18-17 s = 70 s.

Jatka neuletta niin, että pohjavärinä on edelleen kirjavan vihreä (A) lanka. Neulo kaavion B kirjoneulekuvio mustalla (C) langalla. Jatka kuvion jälkeen sileää neuletta 32 krs, neulo sitten sama kirjoneulekuvio uudelleen. Neulo vielä 3 krs sileää neuletta ja kavenna 1 krs:lla tasavälein 6 s = 64 s.

Vaihda työhön pienemmät puikot (2,5 mm) sekä harmaa (D) lanka. Neulo 1 krs sileää.

Kärkikavennukset

Kärkeen tehdään sädekavennus.

1. krs: * 6 o, 2 o yhteen *, toista * – * kerroksen loppuun
2.-6. krs: sileää neuletta
7. krs: * 5 o, 2 o yhteen *, toista * – * kerroksen loppuun
8.-11. krs: sileää neuletta
12 krs: * 4 o, 2 o yhteen *, toista * – * kerroksen loppuun
13.-15. krs: sileää neuletta
16. krs: * 3 o, 2 o yhteen *, toista * – * kerroksen loppuun
17.-18. krs: sileää neuletta
19. krs: * 2 o, 2 o yhteen *, toista * – * kerroksen loppuun
20. krs: sileää neuletta
21. krs: * 1 o, 2 o yhteen *, toista * – * kerroksen loppuun
22. krs: * 2 o yhteen *, toista * – * kerroksen loppuun

Katkaise lanka ja vedä se jäljellä olevien 8 silmukan läpi. Päättele sukat ja viimeistele ne höyryttämällä tai kastelemalla.

KAAVIO A

krs 1-4: sinisenkirjava (E)
krs 5: kirkkaan vihreä (B)
krs 6-18: kirjavan vihreä (A)
krs 19: kirkkaan vihreä (B)
krs 20-30: sinisenkirjava (E)
krs 31-41: kirkkaan vihreä (B)

KAAVIO B

Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.