Pohjois-Karjalan 300-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestettiin maakuntaleivoskilpailu, johon saivat osallistua Riverian elintarvikealan opiskelijat.

Voittajaleivoksen suunnitteli ja valmisti Riverian elintarvikealan perustutkinnon, leipuri-kondiittori opiskelija Sanna Roivas. Voittajaleivonnaisessa korostuvat pohjoiskarjalaisuus sekä ainesten että ulkonäön osalta.

Puolukkaleivos

n. 12 kpl

ruiskääretorttupohja
puolukkamoussetäyte
kinuskisydän
puolukkamehukiille
valkosuklaaraidat + puolukat & lehdet

  1. Valmista kinuskikastike tai käytä kaupan valmista kinuskikastiketta. Kinuskikastikkeen voit valmistaa vaikka jo edellisenä päivänä.

kinuskisydän:
2 dl kermaa
2 dl fariinisokeria
(voita)
tai kaupan valmista kinuskikastiketta

Keitä kermaa ja fariinisokeria kattilassa miedolla lämmöllä samalla sekoitellen noin 10 minuuttia, lisää joukkoon halutessasi nokare voita. Anna jäähtyä.

2. Valmista ruiskääretorttupohja.

ruiskääretorttupohja:
4 kananmunaa
1 dl sokeria
1½ dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, sekoita varovasti joukkoon ruisjauho-leivinjauheseos. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 225 asteessa 8-10 minuuttia. Kumoa pohja sokeroidun leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä. Ota halkaisijaltaan 7 cm rengasmuotilla (tai juomalasilla tms) leivoksiin pohjat.

3. Tee puolukkamousse.

puolukkamousse:
4 dl kermaa
200 g rahkaa
150 g puolukkaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 liivatelehteä

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen noin 5 minuutiksi, purista sitten liivatteista kevyesti ylimääräinen vesi pois. Soseuta puolukat. Kuumenna pieni määrä puolukkasosetta ja sulata siihen pehmenneet liivatteet. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita kerman sekaan maitorahka, sokeri ja vaniljasokeri, sekä soseutetut puolukat ja liivatteet.

4. Kokoa leivos.

Pursota tai lusikoi mousse silikonisen puolipallomuotin koloihin, voit täyttää kolot lähes täyteen.

Käytä pursotuspussia tai pursotinpulloa apuna ja pursota moussen sisään kinuskisydän. Pursotettavan kinuskin määrän voit päättää oman makusi mukaan: mitä enemmän kinuskia, sitä makeampi leivos.

Laita ruiskääretorttupohjasta ottamasi pyörylät moussen päälle, paina kevyesti. Peitä silikonivuoka kelmulla ja laita leivokset pakastimeen 2-3 tunniksi.

5. Valmista puolukkakiille.

puolukkakiille:               
115 g (hieman alle 1 dl) glukoosisiirappia
185 g (noin 2 ¼ dl) sokeria
50 g (½ dl) vettä
175 g (1 ¾ dl) puolukkamehua
6-7 liivatelehteä

Laita taas liivatteet pehmenemään kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Mittaa glukoosisiirappi, sokeri ja vesi kattilaan ja kuumenna, seos saa pienen hetken kiehua. Vältä sekoittamista kuumentamisen aikana. Lisää puolukkamehu ja liotetut liivatteet, sekoita. Lisää seokseen punaista elintarvikeväriä. Anna seoksen jäähtyä (noin 35 asteeseen) ennen käyttöä. Sekoita varovasti jäähtymisen aikana tai laita kelmu seoksen pintaa vasten, jottei seos kuoretu. Jos seos jäähtyy liikaa (on liian paksua), voit varovasti lämmittää sitä uudestaan.

Ota jäätyneet leivokset pois silikonimuotista. Upota haarukka leivoksen pohjaan ja dippaa leivos kiilleseoksessa. Leivoksen on oltava kylmä dipattaessa. Laita kuorrutetut leivokset hetkeksi viileään.

6. Viimeistele leivokset valkosuklaaraidoilla, puolukoilla ja puolukanlehdillä.

Kilpailun järjestivät Riveria ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto. Raadissa olivat Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta maakuntajohtaja Markus Hirvonen, markkinointipäällikkö Heli Räsänen ja viestintäasiantuntija Laura Jussila sekä Riverialta lehtori Mika Kaari (elintarvikealan edustaja), lehtori Jukka Kärki (elintarvikealan edustaja), päätoiminen tuntiopettaja Mirja Keskinen (elintarvikealan edustaja), kuntayhtymän johtaja, rehtori Esa Karvinen ja viestintä-, markkinointi- ja myyntipäällikkö Anne Karppinen.