Priimus -sukat

Nämä kauniit sukat on suunnitellut pitkäaikainen käsityöharrastaja ja käsityön ammattilainen. Hänelle neulominen on muodostunut rakkaimmaksi taitolajiksi. Sukilla on myös kaunis tarina.

”Ei tienneet esi-isät 1700-luvulla kuinka pitkät juuret tällä suvulla tulisi olemaan Pohjois-Karjalassa.

Sukat on suunniteltu kiitollisuudella ja rakkaudella omille pohjoiskarjalaisille sukujuurilleni ja omalle kotimaakunnalle.

Olen sydämeltäni, sielultani ja juuriltani pesunkestävä pohjoiskarjalainen. Tämä maakunta on antanut kodin, perheen ja leivän jo 7. sukupol­velle; 8. kasvamassa. Esi-isieni ja nykypolvien tiet ovat kulkeneet Kontiolahden Lehmonahosta Liperin Mattisenlahden kautta Joensuuhun.

Elämä ei aina ole ollut helppoa – se on ollut yksinkertaista, vaatimatonta maanviljelijäperheen elämää – mutta kokemusten ja elämysten rikastuttamaa. Elämään on mahtunut paljon niin iloja kuin surujakin.

Pohjoiskarjalaisuus on aina ollut iso osa elämääni; ja karjalan värit – selkeät ja suoraryhtiset, kuten Pohjois-Karjalan väki. Olen ylpeä pohjoiskarjalaisista sukujuuristani.

Onni on olla pohjoiskarjalainen.

Sukkien kuviointi kuvaa tuota yksinkertaista, vaatimatonta elämää – kaikkine mutkineen ja mäkiineen. Värilliset kohdat iloja ja suruja; rakkautta. Ja kaiken tuon sitoo yhteen punainen nauha.

Sukkien malli on saanut nimensä isoisoisäni mukaan.”

Neuleohje

Suunnittelija: Eija Sinkkonen

Koko: 38-39

Lanka: Filcolana Arwetta classic 50 g / 210 m, 80 % superwash merinowool, 20 % nylon

Värit ja menekki:             

Valkoinen 100 / 70 g

Musta 102 / 40 g

Punainen 317 / 20 g

Harmaa 954 / 20 g

Puikot ja tarvikkeet: 2,5 mm sukkapuikot sekä tylppäkärkinen neula silmukointiin

Tiheys: Sileää neuletta 32 s x 40 krs = 10 cm

Nämä villasukat neulotaan varresta varpaisiin valkoisella ja mustalla. Värilliset vinoneliöt sekä kärjen sydän kirjotaan valmiiseen sukkaan silmukoita jäljentämällä. Kantapään sydän neulotaan. Huomioi neuloessasi lankadominanssi – musta lanka dominoi läpi koko sukan. Neuloessa voi käyttää langanohjainta. Sukat voi neuloa perinteiseen tyyliin sitomalla langat sopivin välein tai käyttää tikapuutekniikkaa. (Novitan ohje tikapuutekniikkaan)

Otathan huomioon kaavion lukusuunnan! Oikealta vasemmalle, alkaen oikeasta yläkulmasta.

Käytetyt lyhenteet:

s = silmukka
o = oikea silmukka
n = nurja silmukka
krs = kerros
lk = langankierto
ynk = yhteen neulomiskavennus (2 s neulotaan oikein yhteen)
yvk = ylivetokavennus (nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun yli)

Varsi

Luo valkoisella langalla 96 s (=24 s / puikko) haluamallasi tavalla. Neulo 1 krs oikeaa.

Neulo 1 o, 1 n joustinneuletta 4 cm (n. 17 krs). Neulo oikeat silmukat takareunasta kiertäen.

Neulo joustimen jälkeen 1 krs o.

Tee seuraavaksi reikäkerros: * 1 o, 2 o yht., lk *. Toista * – * kerros loppuun.

Neulo jälleen 1 krs oikeaa.

Aloita varren kirjoneule mustalla ja valkoisella kaavion A mukaan. Kaaviossa B on varren takaosan kavennukset selkeämmin.

Jaa silmukat seuraavasti:
puikko 1: 19
puikko 2: 19
puikko 3: 18 puikko 4: 20

Kantapää

Kantapää on vahvistettu hollantilainen kantapää ja se neulotaan valkoisella puikkojen 1 ja 4 silmukoilla = 39 s. Neulo kantatilkun molemmissa reunoissa sekä oikealla että nurjalla 5 s oikein ja keskimmäisillä silmukoilla vahvistettua neulosta – * 1 o, 1 o neulomatta. Nurjalla nurin *, toista * – *.

Kun olet neulonut 10 krs, neulo sydänkuvio keskelle kantapäätä kaavion C mukaan. Reunoilla neulotaan vahvistettua neuletta. Kuvion jälkeen jatketaan vahvistettua neuletta.

Kun kantatilkun korkeus 26 krs (13 oikeiden silmukoiden muodostamaa raitaa reunassa), aloita kantapään kääntäminen nurjalla puolella.

Neulo nurjaa, kunnes toisessa reunassa on jäljellä 13 silmukkaa. Neulo seuraavat kaksi     silmukkaa nurin yhteen.  Käännä työ. Nosta 1. silmukka neulomatta, neulo 14 s. Tee ylivetokavennus. Käännä työ.

Jatka edelleen siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän silmukoiden lukumäärä pysyy samana eli 15 silmukkaa.

Poimi kantatilkun molemmin puolin 15 s + 1 silmukka puikkojen välistä.

Työssä on nyt 84 s. jakaantuvat puikoille seuraavasti:
Puikko 1: 23 s (neulotaan jalkapohjaa)
Puikko 2: 19 s
Puikko 3: 18 s
Puikko 4: 24 s (neulotaan jalkapohjaa)

Kerroksen vaihtumiskohta on jalkapohjan alla.

Jalkaterä ja kiilakavennukset

Neulo sukan terä mustalla ja valkoisella kaavion D mukaan. Kiilakavennukset aloitetaan kerroksella 3 ja ne tehdään 2 silmukan päässä puikon alusta / lopusta.

Kärkikavennukset

Kun olet neulonut koko kaavion D, katkaise musta lanka ja neulo 1 krs valkoisella. Tasaa silmukat puikoille niin, että kaikilla puikoilla on 18 s.

Kärkeen tehdään leveä nauhakavennus:
puikko 1: neulo, kunnes jäljellä on 4 s, tee ynk, neulo loput 2 s
puikko 2: neulo 2 s, tee yvk, neulo puikon loput silmukat
puikko3: neulo, kunnes jäljellä on 4 s, tee yvk, neulo loput 2 s
puikko 4: neulo 2 s, tee yvk, neulo puikon loput silmukat

Tee kavennukset joka 2. krs 7 kertaa.

Tee sitten kavennukset joka krs, kunnes jäljellä on 3 s / puikko. Katkaise lanka ja vedä se jäljellä olevien silmukoiden läpi.

Kirjaile värilliset osat (punainen ja harmaa) kaavioissa A ja D esitettyihin kohtiin sekä kärkeen keskelle sydänkuvio punaisella (kaavio C).

Päättele langat. Neulo toinen sukka samoin. Viimeistele sukat vielä höyryttämällä tai kastelemalla ne.

Neulo punaisella langalla 70 cm pitkät iCord – nauha ja pujota se reikäkerroksen reikiin (nauhan päät jäävät sivulle). Tee nauhojen päihin tupsut.

ICord (putkineulos) – nauha: Luo 4 s ja neulo ne oikein. * Siirrä silmukat puikon toiseen päähän ja neulo ne taas oikein *. Toista * – *. Neulo tarvittava pituus. Katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi.

KAAVIO A

KAAVIO B

KAAVIO C

KAAVIO D

Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.