Leevi Ikäheimon redesigner-kilpailutyö on tehty täysin uudenlaisesta kankaasta

Pohjois-Karjalan palkkaama muotisuunnittelija Leevi Ikäheimo on paljastanut osan kesällä 2024 julkaistavasta kilpailutyöstään.

”Käyttämäni materiaalit on rikastettu termokromisella painovärillä, joka reagoi ihon lämpötilaan muuttamalla väriään. Tämä ei ainoastaan lisää asun visuaalista kiinnostavuutta, vaan myös korostaa ihmisen ja vaatteen välistä vuorovaikutusta. Asujen nylon-kangas on sataprosenttisesti kierrätettyä, ja farkkujen puuvilla on ekologista luomupuuvillaa,” Ikäheimo kertoo.

Pohjois-Karjalan tehtävänantona oli suunnitella suojavaate kylmää maailmaa vastaan, palkkiona oli 4000 euroa ja luomuksen lanseeraus osana Sideways-festivaalia. Tuomaristo Sami SykköMaria VeitolaJuha VehmaanperäMikko Silvennoinen ja Minttu Vesala valitsivat voittajaksi Ikäheimon alkuvuodesta. 

”Vaatekokonaisuuteni on suunniteltu suojaamaan käyttäjäänsä kylmää ja karua maailmaa vastaan. Nykyinen globaali ilmapiiri on monille ahdistava, ja uskon, että muoti tarjoaa välineen tuoda esiin kauneutta, toivoa ja lämpöä näinä haastavina aikoina. Projektissani keskityn konkreettisesti lämpöön ja mukavuuteen. Asuuni kuuluu kevyt tuulitakki, työvaatteista inspiraatiota saaneet farkut ja neuletoppi.”

Ensivilkaisulla kokonaisuus voi vaikuttaa arkipäiväiseltä, mutta sen todellinen viehätys paljastuu käyttäjän liikkuessa ja vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa. 

”Tämä voi toimia vertauskuvana myös tunteilleni Pohjois-Karjalaa kohtaan: ensivaikutelma saattaa olla hieman tavanomainen, mutta syvempi tutustuminen paikalliseen kulttuuriin, yhteisöön, sen ihmisiin ja heidän lämpöönsä paljastavat alueen monimuotoisuuden ja värien loiston.”

27-vuotias Ikäheimo on jo saavuttanut kansainvälistä huomiota urallaan, ja hänen työnsä on ollut näkyvästi esillä myös musiikin kontekstissa hänen suunniteltuaan esiintymisvaatteita Käärijälle ja Erika Vikmanille. Kansainvälisesti Leevi on huomioitu esimerkiksi Ranskassa, missä hän oli finalistina kansainvälisessä Hyères-suunnittelukilpailussa. Kilpailu on yksi maailman maineikkaimmista vaatesuunnittelijoiden kilpailuista. Ikäheimon luomus julkaistaan kokonaisuudessaan 13.6.2024 Sideways-festivaaleilla Pohjois-Karjalan showroomissa.