Pohjois-Karjala tarjosi pehmeän laskun Sideways-viikonloppuun

Leevi Ikäheimon suunnittelema asu ja pehmeät säkkituolit houkuttelivat väkeä keskellä festivaalialuetta sijaitsevaan Pohjois-Karjalan showroomiin.

Sideways-festivaalit käynnistyivät raukeassa, hyväntuulisessa tunnelmassa torstaina 13.6. Helsingissä. Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on yksi kolmipäiväisten festivaalien yhteistyökumppaneista. Keskellä festivaalialuetta sijaitsevassa Pohjois-Karjalan showroomissa julkistettiin kiertotaloutta ja muotia yhdistävän Redesigner-projektin lopputulos, Leevi Ikäheimon suunnittelema suojavaate kylmää ja kovaa maailmaa vastaan.

Pariisissa työskentelevä Ikäheimo ei päässyt paikalle, joten Redesigner-valintaraatiin kuulunut televisiotuottaja, -juontaja ja -toimittaja Mikko Silvennoinen julisti Sidewaysin alkaneeksi Pohjois-Karjalan osalta.

– Leevi valittiin, koska hän on kekseliäs. Itse asiassa odotin häneltä visuaalisesti näyttävämpääkin lähestymistä aiheeseen, mutta tällä kertaa hän yllätti teknisesti erikoisella ratkaisulla, Silvennoinen kertoi.

Asukokonaisuuteen kuuluu kevyt tuulitakki, työvaatteista inspiraatiota saaneet farkut ja neuletoppi. Leevin valitsemat materiaalit on rikastettu termokromisella painovärillä, joka reagoi ihon lämpötilaan muuttamalla väriään. Asu viestii Pohjois-Karjalalle tärkeitä arvoja, läsnäoloa, lämpöä ja yhteisöllisyyttä.

– Nuoret ovat todella rohkeita pukeutujia ja ilmaisevat arvojaan pukeutumalla. Se on hauskaa, että tänä päivänä nuorilla voi olla samanlainen muoti niin Kiihtelysvaarassa kuin Alabamassa, Silvennoinen totesi.

Silvennoinen tutustui Pohjois-Karjalan kiertotaloutta ja muotia yhdistävään Redesigner-projektiin viime vuonna Flow-festivaaleilla.

– Hienoa, että lähdette festareille festareiden ehdoilla. Maakunnasta ei voi tulla tällaisiin tapahtumiin esittelemään lakkasoita ja tattimetsiä.

 Mutta mikä on Silvennoisen oma lempivaate?

– Hankin Euroviisuja varten tämän farkkuhaalarin No rules -tekstillä. Tässä tunnen oloni kuin isoksi vauvaksi. Missäpä muualla tätä enää voi pitää kuin kesän festareilla, Silvennoinen esitteli asuaan.

Sideways-viikonlopun aikana Pohjois-Karjalan showroomissa voi törmätä myös muihin Redesigner-projektin toisen kauden tuomareihin eli Minttu Vesalaan, Maria Veitolaan, Juha Vehmaanperään ja Sami Sykköön.

”Pitää vaan uskaltaa”

Helsinkiläiset Iiris Suni, 25, ja Tina Toivanen, 27 kuuntelivat Vestan keikkaa rennosti Pohjois-Karjalan showroomin säkkituoleissa loikoillen. He pitivät sekä Redesigner-asun ilmeestä että teknisestä jiposta.

– Idea on tuttu lämpösormuksista eli niin sanotuista mielialasormuksista, Tina kertoi.

– Asukokokonaisuudessa on yhdistelty eri tavalla pehmeitä materiaaleja. Takki on tosi hyvä ja neule sen alla tuo lämpöä ja pehmeyttä. Materiaalit ovat tosin aika liukkaita, saippuamaisia.

Iiris tuntee olonsa mukavaksi kaulahuivissa ja villapaidassa. Tina luottaa fuksianväriseen pörröhattuun. Naisten mukaan itsensä ilmaiseminen vaatii rohkeutta.

– Kaupungilla voi tulla positiivista palautetta pukeutumisesta, mikä on hienoa. Pitää vaan uskaltaa, Tina sanoi.