Pohjois-Karjalan Vuoden kyläksi Nurmijärvi-Jongunjoki

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ja Pohjois-Karjalan Kylät ry ovat valinneet Pohjois-Karjalan Vuoden kyläksi 2024 Nurmijärvi-Jongunjoen Lieksasta.

Valintaraadin mukaan Nurmijärven-Jongunjoen kylätoimijoilla on kekseliäisyyttä, omatoimisuutta ja erityistä tarmoa. Haja-asutusalueen toimijoilla resurssit ovat varsin rajalliset, joten toiminnan kehittäminen ja järjestäminen vaatii viitseliäisyyttä ja toimeen ryhtymistä.

Kylä on omalla toiminnallaan edistänyt monikulttuurisen maaseudun kehittämistä ja maahanmuuttajien kotoutumista sekä lähtenyt ennakkoluulottomasti kehittämään uudenlaista toimintaa.

– Nurmijärvi-Jongunjoella ollaan innovatiivisia, ennakkoluulottomia ja tulevaisuuteen katsovia, valintaperusteluissa todetaan.

Kunniamaininnat Kiihtelysvaaraan ja Vuonislahteen

Lisäksi Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ja Pohjois-Karjalan Kylät ry palkitsevat Vuoden kylä 2024 ‑kilpailun kunniamaininnalla Kiihtelysvaaran kylän Joensuusta ja Vuonislahden kylän Lieksasta. Molemmat ovat tehneet ansiokasta työtä alueen, kylätoiminnan ja kyläläisten hyväksi.

Kiihtelyksen kylällä on tehty pitkäjänteistä ja ansiokasta työtä sekä isoja hankkeita alueen, kylätoiminnan ja kyläläisten hyväksi. Innovatiivisuus ja kokeileva toiminta tukee elävää kyläyhteisöä. Kylällä on tekemisen meininki sekä myönteinen ilmapiiri.

Vuonislahden kylällä on tehty pitkäjänteistä ja arvokasta työtä sekä isoja hankkeita alueen, kylätoiminnan ja kyläläisten hyväksi. Tapahtumat ja toiminnot rakentuvat omaleimaisen kulttuurin puitteista. Kylässä on hyödynnetty hienosti kulttuuriympäristöä ja Pielistä. Kylällä on yhdessä tekemisen meininkiä ja markkinointiosaamista.

Kylien monipuolinen toiminta tutuksi

Vuoden kylän valinnalla halutaan nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa ja lisätä kylätoiminnan tunnettavuutta ja näkyvyyttä. Tavoitteena on löytää aktiivisia kyliä, tuloksellista kylätoimintaa ja saada hyviä esimerkkejä kylien toiminnasta ja yhteistyöstä.

Voittajakylä pääsee ehdolle valtakunnalliseen Vuoden Kylä ‑kilpailuun, jonka järjestää Suomen Kylät ry.

Pohjois-Karjalan Vuoden kylän 2024 sekä kunniamaininnan saavien kylien julkistaminen oli lauantaina 8.6. Seurala-kylätalolla Nurmijärvellä.