Jorma Kotivuori kutsuu yksinäiset ja ikäihmiset saman pöydän ääreen

Nurmeslainen Jorma Kotivuori järjestää tänä vuonna jo 25. kerran yksinäisten, eläkeläisten ja ikäihmisten joulujuhlan. Hän on monen muunkin yhteisöllisen tapahtuman puuhamies. Pohjois-Karjalan maakuntaliitto myönsi Kotivuorelle Yksinäisyyttä vähentävä teko -palkinnon maakuntapäivänä 31.8.

Jorma Kotivuoren järjestämästä joulujuhlasta on tullut jo käsite Pielisen Karjalassa ja osin Pohjois-Savon puolella. Rautavaaran Metsäkartanossa vietettäviin juhliin kuljetetaan ennakkoilmoittautumisten perusteella tänä vuonna vieraita kuudella linja-autolla ja muutamalla pikkubussilla.

– Koko homma lähti siitä huomiosta, että pikkujouluissa juhlivat vain hyvätuloiset ihmiset. Ensimmäisenä vuonna väkeä oli yhden linja-auton verran. Toisella kerralla tarvittiin kaksi linja-autoa ja kolmannella kolme, Kotivuori muistelee alkua.

Yksinäisten, eläkeläisten ja ikäihmisten joulujuhla on kokonaisvaltainen paketti, joka kestää lähemmäs kahdeksan tuntia. Parhaimmillaan samoissa juhlissa on laulanut kolme tangokuningasta. Vieraat maksavat elämyksestä vain jouluaterian hinnan, loput katetaan lahjoituksilla ja avustuksilla.

– Kovin homma on varojen keruu. Yrittäjiltä tulee vuosittain huomattava summa tukea, ja siitä lämmin kiitos heille. Rahaa kuluu paljon pelkästään kyydityksiin. Minulla on apuna talkooporukka joulujuhlassa, mutta muuten teen kaiken yksin viimeiseen päivään asti.

Kotivuoren mukaan joulujuhlissa on alkanut myös moni parisuhde eli ne ovat vähentäneet yksinäisyyttä joidenkin kohdalla pidemmäksi aikaa.

Kotivuorta on kiittäminen myös monesta muusta yhteisöllisestä tapahtumasta. Hän on muun muassa vienyt ihmisiä tutustumaan patikointireitteihin, järjestänyt yövaelluksia naisille, onkikisoja, hiihtotempauksia sekä toteuttanut jopa ”yömarjastuksen” MM-kisat, jonka marjasaalis jaettiin vanhuksille. Hän juonsi vuosia Nurmeksen iltatoria ja kiersi huutokauppameklarina eri puolilla Savo-Karjalaa.

– Minulla on kova halu auttaa ja tuottaa hyvää mieltä. Se riittää, kun näen ihmisten hymyilevän ja totta kai kiitoksetkin lämmittävät mieltä. Jos satun näkemään vanhemman ihmisen lumitöissä, niin kyllä minä pysäytän auton ja menen auttamaan, vaikka onhan minulla itsellänikin jo ikää. On mukavaa nähdä myös muiden innostuvan, esimerkiksi viime vuonna eräs ilomantsilainen mummo halusi lahjoittaa 200 paria villasukkia joulujuhlavieraille jaettavaksi.

– Välillä meinaan väsyä, mutta pienen tauon jälkeen on taas kova into päällä. Eikä oma ikäkään vaikuta, kun on intoa ja kuntoa. Järjestän tapahtumia niin kauan kuin terveyttä riittää.

Pohjois-Karjalan yhteinen pyrkimys on, että kukaan ei jää yksin. Siksi maakuntaliitto nostaa esille hyviä tekoja yhteisöllisyyden puolesta ja palkitsee vuosittain yksinäisyyttä vähentävän teon maakuntapäivänä. Maakuntapäivää vietettiin nyt seitsemättä kertaa.

Yksinäisyyttä vähentävä teko 2024: Jorma Kotivuori

– Paljasjalkainen nurmeslainen, 72-vuotias
– Työskenteli 25 vuotta teleasentajana
– Oli mukana nuorisoseuratoiminnassa 25 vuotta
– Vuoden liikuttaja Nurmeksessa 2008

Perheeseen kuuluvat avopuoliso ja poika perheineen

Lisätiedot: Jorma Kotivuori p. 0400 572 160, [email protected], markkinointipäällikkö Heli Räsänen, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto p. 050 366 2597, [email protected]