Pohjois-Karjala sukat

Pohjois-Karjalan 300-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetyn suuren villasukkakilpailun voittajat ovat Silja Lavikainen Polvijärveltä, Kaisa Hakkarainen Joensuusta ja Silja Palviainen Lieksasta.

Maakuntarakkaus tuli hienosti esille Pohjois-Karjalan juhlavuoden villasukkakilpailun töissä. Kilpailutöistä välittyi hienosti sekä pohjoiskarjalaisuus että villasukkien saamisen ja antamisen tärkeys. Kilpailuun ilmoitettiin yhteensä 52 villasukkaparia kolmeen eri sarjaan. Yleisöäänestyksessä annettiin yli tuhat ääntä.

Pohjois-Karjala villasukat

Pohjoiskarjalainen ILO

Ilo-sarjassa voittaja ratkaistiin yleisöäänestyksellä ja voittajaksi nousi Silja Lavikainen 373 äänellä. Siljan kilpailutyön nimi on ”Juurella”, joka todellakin huokuu paikallista käsityöperinnettä ja luontosuhdetta. Lavikaisen mukaan pohjoiskarjalainen ilo saa käyttövoimansa nimenomaan luonnosta.

Olen neulonut alaasteesta lähtien, mutta neulominen lähti lapasesta noin kaksi vuotta sitten ylioppilaskokeisiin lukemisen aikana.

Karjalasta Kajahtaa

Karjalasta kajahtaa -sarjan voittajaksi neuloi joensuulainen Kaisa Hakkarainen ”Karjalaisten laulullaan”. Tuomariston mukaan Hakkarainen on tehnyt erityisen tyylikkäät ja modernit karjalaiset sukat, joissa on vieläpä rokkihenkeä.

Lapsuuteni ja nuoruuteni olen viettänyt Joensuussa. Opiskelin ja tein töitä muualla Suomessa, mutta palasin 15 vuoden reissailun jälkeen takaisin. Reissuillakaan ei murre hävinnyt, vaan ilahdutin sillä niin pohjanmaalaisia kuin eteläsuomalaisiakin. Murteeni kuulosti kuulemma hauskalle, se oli kuin laulamista: mie ja sie, myö ja työ.

Karjalan kunnaat

Karjalan kunnaat -sarjan ykkössija menee Lieksaan Silja Palviaiselle, jonka ”Muistojen maisemassa” kuvataan pihapiiri, lehmä, ranta, järvi ja tietenkin pohjoiskarjalainen kumpuileva metsämaasto. Työssä on paljon yksityiskohtia, joiden toteuttaminen on kysynyt taitoa. Ja sitähän Palviaiselta löytyy.

Minulla on käsityöalan koulutus, mutta pääaineena oli kudonta. Neulomisen alkeet opin jo nelivuotiaana. Neulominen on ollut rakas harrastus, mutta eläkkeelle jäätyäni siitä tuli melkein työ. Lieksassa perustettiin kaikille avoin hyväntekeväisyysneulekerho, Iljan neulojat, jossa tehdyt tuotteet lahjoitetaan monille tarvitseville.

Priimus -sukat

Nämä kauniit sukat on suunnitellut pitkäaikainen käsityöharrastaja ja käsityön ammattilainen Eija Sinkkonen. Hänelle neulominen on muodostunut rakkaimmaksi taitolajiksi.

Sukat on suunniteltu kiitollisuudella ja rakkaudella omille pohjoiskarjalaisille sukujuurilleni ja omalle kotimaakunnalle.

Creative Commons -lisenssi

Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.