Priss, Elina ja Juha – Unelmien suunnittelukilpailun voittajat esittelivät luomuksiaan Flow’ssa

Tervetuloa inspiroivaan maailmaan, jossa osaavan ja innovatiivisen suunnittelun kautta jätteestä voi syntyä uusia merkityksiä, uutta arvoa ja uutta elämää. Redesigner-projektiimme haki 88 nuorta suunnittelijaa, joista Camperin luova johtaja Achilles Ion Gabriel valitsi kolme henkilöä tärkeään tehtävään: 

  1. Luomaan ainutlaatuisia asusteita ja vaatteita kiertotalouden periaatteiden pohjalta. 
  2. Tulkitsemaan Pohjois-Karjalaa uudesta, innostavasta näkökulmasta. 
  3. Esittelemään upeat luomuksensa Flow-festivaaleilla – voit myös seurata heidän matkaansa suunnittelijoiden omilla somekanavilla.

Juha Vehmaanperä

@juhavehmaanpera

Juha on vaatesuunnittelija, taiteen maisteri ja Vuoden nuori suunnittelija 2022. Tampereelta kotoisin olevan suunnittelijan töissä korostuvat kokeilevuus, kestävyys ja ennakkoluulottomuus. Redesigner-luomuksessaan Juha hyödynsi Pohjois-Karjalan vierailultaan hankittuja kierrätettyjä pyyhkeitä, jotka saivat uuden muodon virkkaamalla. 

Teokseni syntyi käytetyistä pyyhkeistä, ja siinä yhdistyvät käsityöperinteet, tilkkuvirkkaustekniikka ja Pohjois-Karjalan lämpö.

Elina Heilanen

@elinaheilanen

Tekstiilisuunnittelija Elina lähestyy teoksiaan aina hauskuuden ja yllätyksellisyyden mutta myös monikäyttöisyyden ja kestävyyden näkökulmista. Redesigner-projektiin Elinalla oli henkilökohtainen tulokulma: hänen mummonsa on kotoisin Pohjois-Karjalasta. Pohjoiskarjalaisten taiteilijoiden kanssa käydyt keskustelut kasvivärjäyksestä ja ekopainatuksesta antoivat inspiraation luomukseen, johon on käytetty ylijäämä-denimkangasta.

Projektini keskiössä on kaikkein luonnollisin inspiraatio: Pohjois-Karjalan luonto ja kasvisto.

Priss Niinikoski 

@prissui

Priss on kansainvälistäkin huomiota saavuttanut vaatesuunnittelija. Hän hyödyntää töissään paljon niin luonnosta saatavia kuin kierrätettyjäkin materiaalieja, purkaen ne ensin kehrättäväksi ja sitä kautta uudeksi teokseksi. Tämän luomuksen materiaalit Priss löysi Pohjois-Karjalan Hakoniemen luovalta tilalta. Kalaverkot hän kehräsi köysiksi, jotka sen jälkeen ompeli ja solmi käsin yhteen.Tavallinen kappale Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam tincidunt quam tellus.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam tincidunt quam tellus.

Saimaan järvien vanhat kalaverkot ovat kehräämisen ja solmimisen kautta saaneet uuden muodon.

Hakijoiden taso oli todella kova, ja tarjolla oli enemmän kuin vain kaunista pintaa. Useilla heistä oli tunnistettava oma kädenjälki ja tyyli, mikä on suunnittelussa aina tärkeää. Priss, Elina ja Juha olivat kaikki taitavasti lähteneet yhdistämään erilaisia materiaaleja. Tätä toivon ja odotan heiltä myös Flow’ssa esiteltäviltä luomuksilta: jotain uutta ja mieletöntä, ja siltikin uskollisuutta sille omalle jutulle.

ACHILLES ION GABRIEL

Redesign-asiantuntijat 

Achilles Ion Gabriel 

Pohjois-Karjalasta kotoisin oleva Achilles Ion Gabriel on Camperin luova johtaja ja yksi Suomen vaikutusvaltaisimmista muodintekijöistä. Achilles vastaa työssään Camperlabista, Camperin kokeellisemmasta alabrändistä, joka on tunnettu edistyksellisistä malleistaan ja yhteistyökuvioistaan. Achilles valitsee Redesigner-finalistit ja osallistuu elokuussa Flow-festareille Pohjois-Karjalan showroomiin. 

Linda Turunen 

Aalto-yliopiston tutkijatohtori ja vastuullisuusasiantuntija Linda Turunen on tutkinut laajasti luksusmuodin second hand -markkinaa ja osallistunut useiden brändien kiertotalouden käytänteiden kehittämiseen. Linda on ollut mukana muotoilemassa kiertotalousteemaa Redesigner-kampanjaan sekä sparraa kesäkuun alussa mukaan valittuja nuoria suunnittelijoita teeman toteuttamisessa.

Kuva: Anne Kinnunen, Aalto-yliopisto