Hyvän mielen leipuri

Joensuulainen Sanna Ryhänen antaa ilmaiseksi leivonnaisiaan niille, joilla ei ole mahdollisuutta ostaa tai leipoa itse. Sanna palkittiin yksinäisyyttä vähentävästä teosta Pohjois-Karjalan maakuntapäivänä.

Joensuun Rantakylässä asuva Sanna Ryhänen, 29, harrastaa kirjaimellisesti makeaa hyväntekeväisyyttä. Hän jakaa leipomiaan herkkuja ilmaiseksi yksinäisille ihmisille, vähävaraisille perheille ja vanhuksille.

– Siitä se lähti, kun olin leiponut mokkapaloja, mutta niitä oli liikaa minulle ja miehelleni ja molemmat pakastimet olivat täynnä. Laitoin sitten erääseen Facebook-ryhmään viestin, että näitä saa tulla hakemaan. Viestiin vastasi tosi nopeasti 15 ihmistä.

Ryhänen huomasi, että leivonnaisilla voi oikeasti pelastaa yksinäisen ihmisen tai taloudellisesti tiukoilla olevan perheen päivän. Ja juhlapäivän myös.

– Esimerkiksi viime jouluna leivoin kolmelle perheelle piirakat, tortut, laatikot ja piparit. Kyllähän se koskettaa, kun yksinhuoltaja lähestyy ja pyytää kakkua lapsen rippijuhliin. Joskus yhteydenotot ovat niin koskettavia, että alan leipoa, vaikka ei olisi aikaakaan.

– Joskus huomaan, että apua pyydetään häpeillen. Se on surullista. Liekö sitä suomalaista kulttuuria, että yritetään pärjätä itse viimeiseen asti.

Myös media on huomioinut Sannan toiminnan. Hänestä on tehty juttuja myös valtakunnallisiin kanaviin.

– Oli hassua, kun juttupyyntöjä alkoi tulla. Mutta olen miettinyt sen niin, että jospa muutkin innostuisivat juttujen kautta. Ja ihmiset tosiaan haluavat osallistua. Minulle tarjotaan jauhoja ja muita tarvikkeita, että voisin leipoa edelleen muille.

Palkittuja tekoja