Jumppatunneista tuli kohtaamispaikka

Maakuntapäivänä palkittiin yksi Pohjois-Karjalan yksinäisyyttä vähentävä teko. Polvijärveläisen Anja Haarasen jumppa- ja tanssitunnit ovat olleet tärkeitä kohtaamispaikkoja monelle yksinäiselle ja moni on löytänyt niistä elämänkumppaninkin.

Vihjeitä hyvistä yksinäisyyttä vähentäneistä teoista on haettu maakuntaliiton kampanjalla ja nettikyselyllä.

– Saimme 75 vihjettä yksinäisyyttä vähentävistä teoista. Vihjeet koskevat sekä yksittäisiä ihmisiä että yhteisöjä, joissa hyviä tekoja tehdään esimerkiksi osana työtä tai yhdistystoimintaa, kertoo maakuntapäivän organisoinnista vastaava viestintäpäällikkö Eeva Hirvola-Kostamo Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta.

– Voittajan valinta toinen toistaan parempien vihjeiden joukosta on ollut todella vaikeaa. Tämänkertaisella valinnalla haluamme osoittaa, että yksikin ihminen voi vähentää yksinäisyyttä omalla toiminnallaan, maakuntaliiton markkinointipäällikkö Heli Räsänen kertoo.

Anja Haaranen, 63, on pitänyt Polvijärvellä jo vuosien ajan jumppa- ja tanssitunteja lähinnä ikäihmisille. Toiminnastaan hän ei ole saanut tai kaivannut palkkaa, vaan on tehnyt sitä myös omaksi ilokseen. Polvijärven kunta on tarjonnut hänelle salivuorot ja musiikkilaitteet.

Haaranen on iloisesti yllättynyt tunnustuksesta.

– Olen ällikällä lyöty. Nämähän ovat ihan arjen pieniä tekoja, joita jokainen voi tehdä. Eikä se ole edes rahasta kiinni, Anja Haaranen sanoo. Tanssin tai jumpan ohjaamiseen hän ei ole saanut koulutusta, mutta on harrastanut tanssia pitkään.

– Viime vuonna julkistettiin Pohjois-Karjalan maakunnan uudistettu brändi, jonka ydinajatus nousee karjalaisesta yhteisöllisyydestä ja hyväntahtoisesta uteliaisuudesta toisia ihmisiä kohtaan. Samalla julkistettiin maakuntamme yhteinen pyrkimys: täällä kukaan ei jää yksin. Mutta toisaalta meillä on tutkitustikin paljon yksinäisyyttä. Tämän asian eteen meidän on työskenneltävä joka päivä, Räsänen painottaa.

Muutamia kyselyn kautta löytyneitä hyviä tekoja on esitelty lehtijutuissa kesän 2019 aikana.

– Esimerkin voimalla kannustamme kaikkia toimimaan yhteisöllisyyden puolesta, Räsänen kertoo.

Anja Haarasen perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi aikuista lasta perheineen. Lastenlapsia heillä on kuusi. Ennen eläkkeelle jäämistään hän toimi viimeisimmäksi puhdistuspalvelualan opetustehtävissä.