Kontiotuvasta on muodostunut paikallisten asukkaiden ja yhdistysten yhteinen olohuone

Minulla on taustaa ravintola-alalta ja torikauppiaana, joten olen tottunut kohtaamaan erilaisia ihmisiä. Kun valmistuin sosionomiksi, haaveilin tämänkaltaisesta työstä ja se haave on toteutunut. Koen, että tämä ei ole työtä ollenkaan, rakastan tätä.

Näin sanoo yhteisökoordinaattori Mirja Mölsä, joka sai Pohjois-Karjalan maakuntaliitolta Yksinäisyyttä vähentävä teko -palkinnon maakuntapäivänä 27.8.

Mölsä työskentelee Kontiolahden kirkonkylällä toimivassa Kontiotuvassa, josta on muodostunut paikallisten asukkaiden ja yhdistysten yhteinen olohuone. Taustalla on Stean-rahoittama ja Kontiolahden työttömät ry:n hallinnoima kolmevuotinen hanke, jonka tavoitteena on vähentää yksinäisyyttä ja lisätä yhteisöllisyyttä. Yhteistyössä on mukana useita yhdistyksiä ja Kontiolahden kunta, joka on antanut maksutta tilat toimintaa varten.

– Tänne saa tulla sellaisena kuin on, kaikki ovat samanarvoisia. Tietysti asiallisesti pitää käyttäytyä. Ja kävijöitä on oikeasti vauvasta vaariin. Nuorimmainen on tullut äitinsä kanssa puolivuotiaana ja vanhin on jo jonkin matkaa yli 90-vuotias. Toiset tulevat tapaamaan ihmisiä, joillekin riittää päivän lehtien lukeminen kahvikupin ääressä. Iltapäiviä vilkastuttavat alakoululaiset, jotka tulevat koulun jälkeen välipalalle, pelaamaan ja tekemään läksyjä. Teemme myös yhteisiä retkiä kävijöiden toiveiden mukaan, Mölsä kertoo toiminnasta.

Kävijöillä voi olla erilaisia huolia ja murheita arjessaan. Mölsän mukaan näistä keskustellaan, kun luottamus syntyy.

– Olemme pyrkineet auttamaan ja ohjaamaan erilaisten palveluiden pariin. Kuunteleminen on vähintä, mitä voimme tarjota. Tiedän, että tämä palkinto tuli täällä käyneiden ihmisten esittämänä. Tämä antaa lisää virtaa.

Virtaa Mölsällä näyttää riittävän. Hän koordinoi myös Kontiolahdelle saapuneiden ukrainalaisten pakolaisten avustustoimintaa.

Palkittuja tekoja