Simo Huttunen, Mantsinen Group. Ltd Oy

Maailman suurimpia nostureita ja kovaäänisiä lajeja

Vuosi sitten syksyllä lappeenrantalainen Simo Huttunen sai houkuttelevan työtarjouksen, johon oli pakko tarttua. Nyt joensuulaistunut insinööri matkustaa ympäri Eurooppaa maailman suurimpia hydraulisia nostureita valmistavan Mantsisen ohjausjärjestelmäsuunnittelijana.

“Tykkään siitä, että työ on vaihtelevaa. Tämänhetkinen elämäntilanne mahdollistaa matkustelun, niin totta kai minä matkustan. Täällä kun varaa 10 minuuttia check-iniin, niin kerkeää matkaan.”

Alunperin Huttunen on kotoisin Siilinjärveltä, josta hän sittemmin päätyi Lappeenrantaan teknilliseen yliopistoon opiskelemaan konetekniikan diplomi-insinööriksi. Ennen opintojaan Huttunen kokeili siipiään myös Helsingissä, mutta hektiseen etelään mies ei enää kaipaa.

“Helsingissä kaikki on olevinaan lähellä, mutta harrastuksiin ja muualle kun menee, niin ne on kuitenkin kaukana. Minullakin harrastukset painottuu näihin kovaäänisiin – moottoripyörät, autot, rummut – niin on oltava ympäristö, missä voi harrastaa.”

Tämänhetkinen elämäntilanne mahdollistaa matkustelun, niin totta kai minä matkustan. Täällä kun varaa 10 minuuttia check-iniin, niin kerkeää matkaan.

Opintojensa loppuvaiheessa Huttunen pääsi töihin lappeenrantalaiseen simulaattoriyritykseen Meveaan, jossa hän kerkesi työskennellä seitsemän vuotta ennen muuttoaan Joensuuhun. Uuden työn lisäksi Pohjois-Karjalaan Huttusen houkuttelivat sisarukset ja vanhemmat, joista kaikki asuvat 100 kilometrin säteellä.

Yli 50 maahan toimittavalla Mantsisella insinöörin työnkuva on laaja – välillä neuvotellaan sopimuksista kovat kaulassa, välillä testataan koneita ja ratkotaan asiakkaiden ongelmia, välillä suunnitellaan uutta. Se, mihin työnkuva kehittyy, on vain itsestä kiinni.

“Tälläkin hetkellä käyn ammattikorkeassa teollisuuden digiosaaja -jatkokoulutusta. Mantsinen kannustaa siihen, ja sieltä tuli se ehdotuskin. Pitää pysyä kärryillä siitä, mihin maailma ja tekniikka on menossa, kun ala muuttuu niin nopeasti.”

Työn lisäksi Joensuu on innostanut Huttusta myös uusien kovaäänisten harrastusten pariin.

“Täältä löytyy kelkkareittejä joka suuntaan, sitä aion jossain vaiheessa alkaa enemmänkin harrastamaan. Autoja ja moottoripyöriä olen harrastanut aina, ja kyllä täältä ajoreittejä löytyy, kun haluaa lähteä kunnolla ajamaan. Tarkoitus on hankkia lisää kalustoa ja oma harrastepaikka, kunhan tässä kerkeää asettua. Toistaiseksi ei ole tullut sellaisia palveluita, joita en olisi täältä löytänyt.”

Rumpujaan Huttunen säilyttää toistaiseksi kaverin autotallissa. Väliaikaisesta ratkaisusta huolimatta tuplabasarit iskevät kovaa ja varmalla otteella.